10 nasvetov za dobro spanje

10 nasvetov za dobro spanje

Imate težave s spanjem? Zvečer težko zaspite? Se ponoči večkrat prebudite? Se nikakor ne naspite? Pripravili smo deset nasvetov, ki izboljšajo spanje odraslih. Poizkusite jih!

1.    Spalni cikel

Naš spalni cikel je povezan z možgani in telesom. Če je cikel stalen se tudi telo in možgani umirijo, glede na določen red. Če pa nimamo določenega spalnega cikla, naši možgani ne vedo, kdaj je čas za počitek in kdaj se morajo umiriti.
Zaradi te povezanosti je dobro zaspati ob približno isti uri. Nek urnik spanja pa je priporočen tudi za vikend.

2.    Razvajanje pred spanjem

Tako kot otroci hitreje zaspijo z uspavanjem, bi si ga morali privoščiti tudi odrasli. Nežno razvajanje v topli kopeli, hitro tuširanje pod prijetno vročim tušem in branje knjige, bo sprostilo napetosti v telesu in pomirilo misli.
Zvečer se izogibajmo plačevanju računov, predolgem gledanju televizije ali sedenju za računalnikom. Težave in hitro premikanje slik na ekranu namreč pospešijo delovanje možganov, zato bo spanje le še težje.

3.    Urejena spalnica

Za spanje potrebujemo urejen prostor. Spalnica mora biti ravno prav hladna, tiha, z zatemnjenimi okni.
Če je spalnica obrnjena proti cesti, je dobro, da zaspimo s čepki v ušesih, saj se tako ponoči zaradi hrupa ne bomo zbujali. Enako velja, če imamo partnerja, ki smrči oz. če sami smrčimo.

urejena_spalnica

4.    Udobje

Spanec bo veliko boljši na udobnem ležišču in vzglavniku. Ležišče je priporočljivo menjavati na sedem let, saj ga neprestano uporabljamo in obrabljamo.
Vzglavnik mora biti ravno prave višine, da pravilno podpira vrat in zgornji del hrbtenice. Enako velja za ležišče, ki mora z različnimi trdotami podpirati celotno telo.
Postelja pa mora biti poleg udobnosti privlačna tudi na pogled. Zato izberimo posteljnino, ki jo bomo z veseljem gledali in bo polepšala spalni prostor.

5.    Spalnica je le za spanje

Spalnico uporabljajmo le za spanje. Naj bo to prostor za sprostitev in uživanje.
Kopičenje službenih papirjev, knjig, perila, otroških igrač v spalnici bo begalo naše misli, zato se v takem prostoru ne bomo mogli nemudoma sprostiti.
Ko naslednjič ležete v posteljo se razglejte po spalnici in umaknite vse stvari, ki vas motijo, pa naj bo to ura na steni, budilka na nočni omarici ali pa roža na okenski polici.

6.    Večerja 2 do 3 ure pred spanjem

Nič hrane po šesti uri popoldne že dolgo ne velja več. Večerjamo lahko tudi več ur po šesti, odvisno od tega, kdaj gremo spat.
Pravilo je, da dve do tri ure pred spanjem ne jemo, saj ravno toliko časa telo potrebuje, da prebavi hrano in se spet nazaj umiri. Če bomo večerjali tik pred spanjem, nas bo to napelo, in namesto, da bi spali, bomo v postelji nemirno ležali.
V poznih večernih urah je zaradi slabšega počutja odsvetovano sveže sadje in pekoča hrana. Prijetno pomirjujoče pa je mleko ali zeliščni čaj.

7.    Redno gibanje

Za boljše telo, postavo, zdravje in spanje je gibanje obvezno. Redna telovadba ali sprehodi na svežem zraku, nas napolnijo s kisikom in dobro delujejo na spanje.

kava

8.    Jutranja kava

Kofeinu se v večernih in pozno popoldanskih urah izogibajte. Kofein, ki se nahaja v kavi, čaju, gaziranih pijačah, čokoladi … ostane v telesu še tri do pet ur, na nekatere pa lahko učinkuje celo do dvanajst ur.
Četudi mislimo, da kofein na nas nima posebno močnega učinka, se snov še vedno zadržuje v telesu, zato šest ur pred spanjem kavi recite ne.

9.    Kajenje

Tudi kajenje cigaret in drugih tobačnih izdelkov povzroča slabše spanje. Nikotin, ki se pretaka po telesu po kajenju nas pusti budne še nekaj časa. Lahko pa povzroča tudi nočne more.

10.    Alkohol

Kozarček pred spanjem po starih modrostih pripomore, da hitreje zaspimo. Čeprav nas majhna doza alkohola na hitro uspava, pa je tak spanec blažji. Med spanjem pod vplivom alkohola se bomo namreč večkrat zbujali in več sanjali.

_________