Enačba za izračun kvalitete našega spanja

Enačba za izračun kvalitete našega spanja

Strokovnjaki so iznašli formulo za izračunanje kakovosti spanja. Rezultat enačbe določi kakovost spanja na lestvici odlično spanje – obračanje skozi celo noč. Marsikomu bo rezultat pomagal do spoznanja kaj mora spremeniti, da bo spanje boljše.

Enačba za izračun kakovosti spanja je sestavljena iz stopnje utrujenosti osebe, ure spanja, udobja ležišča, števila ur bedenja, hrupa, svetlobe, sobne temperature in debeline odeje.

Strokovnjaki z Univerze v Manchestru so v sodelovanju s podjetjem The Fine Bedding Company sestavili naslednjo enačbo: kakovost spanja = [( T x Bt ) + C ] / [ Ha + S + L + (D x D )]

Če je rezultat 2, je spanje dobro, če je rezultat 1 je spanje povprečno, ob rezultatu 0, pa je vaše spanje slabo.

Enačba je dokaj zapletena. Spodaj si preberite kako se izračuna vsako komponento.

Utrujenost (T – tiredness) se izračuna s številom ur ko smo budni, minus število ur, ko med dnevom počivamo, plus število ur, ko smo bili med dnevom telesno aktivni.

Ure spanja (Bt – bedtime) se izračuna z urami spanja, ki smo jih prespali prejšnjo noč, minus povprečno število spanja (8 ur).

Udobje ležišča (C – comfort) se izračuna s seštevkom udobja blazine, posteljnine in ležišča, minus 9.
Udobje posteljnine pa se izračuna glede na lestvico od 1 – zelo neudobno, do 5 – zelo udobno.enacba-za-izracun-spanja-ura

Ure bedenja (Ha – hours awake) se izračuna glede na povprečno število ur, ki jih čez dan prebedimo. V povprečju je to 16 ur.

Hrup (S – sounds) se izračuna glede na hrup ob katerem zvečer zaspimo. Določi se na lestvici od 1 – zelo mehki zvoki, do 5 – zelo glasni, moteči zvoki.

Svetloba (L – light) se izračuna glede na svetlobo ob kateri zaspimo. Določi se jo na lestvici 0,1 – zelo mehka svetloba, in 2 – zelo svetla svetloba.

Sobna temperatura (H – heat) se izračuna glede na število stopinj za kolikor se sobna temperatura razlikuje od povprečja 16 oz. 17 stopinj Celzija, deljeno z 10.

Debelina odeje (D – duvet) se izračuna glede na primernost odeje s sobno temperaturo. S pravilno odejo, bi morali dobro spati tudi, če je v spalnici prevroče oz. premrzlo. Izračuna se z lestvico od 0 – popolnoma primerna odeja za sobno temperaturo, do 3 – neprimerna odeja za sobno temperaturo.

enacba-za-izracun-spanja-odeja