Kako izbrati ležišče?

Najbrž se še spomnite trenutka, ko ste šli v trgovino z namenom, da boste kupili novo ležišče. Pa ste z ležiščem tudi odšli, ali ste bili še bolj zmedeni in niste vedeli kaj bi kupili?

Nakup ležišča se zdi lahka naloga, vendar kmalu ugotovimo, da ni tako. Na trgu je toliko ponudnikov in toliko različnih ležišč in materialov, da je izbira ležišča res težka.

Spodaj si preberite nekaj nasvetov, da bo izbira ležišča nekoliko lažja.

Velikost ležišča
Velikokrat se zgodi, da ležišču namenimo premalo prostora. Če imate dovolj prostora, se odločite za čim večje ležišče. Na prevelikem ležišču boste namreč spali lažje kot na premajhnem.
Če imate težave s prostorom, naj bo širina ležišča vsaj 80 cm na osebo, dolžina pa med 10 cm in 20 cm daljša od vaše telesne višine. S tem boste zagotovili, da vaše premetavanje ponoči ne bo motilo partnerja.

izbira_velikost

Trdota ležišča
Pri trdoti ležišč je še vedno problem, da so včasih vsi prisegali na trdo ležišče. Danes pa temu ni več tako. Ležišče se mora prilagajati telesu in podpreti hrbtenico v pravih delih, se pravi, da vas dovolj podpre v ledvenem predelu in da se dovolj poda v predelu ramen in bokov.

Prav tako je priporočljivo pred nakupom preizkusite več ležišč, da ugotovite, kakšna trdota vam odgovarja in izhajate iz tega.

Spalni položaj
Trdota ležišča je odvisna tudi od spalnega položaja. Če največkrat spimo na hrbtu, potem se bolj priporoča malenkost trše ležišče, da nam daje oporo, vendar še vedno ni pretrdo. V ledvenem delu vseeno potrebujemo nekaj več podpore, da je hrbtenica v pravilni legi.
Če večino časa spimo na boku, se priporoča mehkejše ležišče, da se v predelu bokov in ramen ustrezno poda, v ledvenem delu pa mora imeti več podpore, saj je pri spanju na boku razlika med najbolj vbočenim in najbolj izbočenim delom telesa največja.
Če pa najraje spimo na trebuhu, se priporoča neka vmesna trdota, opora v ledvenem predelu, v takem spalnem položaju, ni tako pomembna.

Kakovost materialov in certifikati
Splača se preveriti, iz kje prihajajo materiali, ki jih ponudniki uporabljajo v njihovih ležiščih.

Materiali, ki so proizvedeni znotraj EU so ponavadi boljši, saj ima EU dokaj visoke zahteve, med tem ko drugje, zunaj Evrope te standardi niso tako visoki, tako so materiali cenejši, vendar tudi kvaliteta ni ravno visoka.

Prav tako preverite, da imajo materiali katerega od certifikatov, ki zagotavljajo njihovo kakovost. Ponudniki ležišč materiale, ki jih uporabljajo pogosto poimenujejo z marketinškimi imeni, ki nimajo nobene povezave z materialom.

izbira_racunalnik

Izbira ponudnika
Ni vseeno pri katerem ponudniku kupite ležišče.
Dobro je, da je ponudnik že nekaj časa na trgu, saj ima tako veliko izkušenj glede spanja in vam bo znal svetovati kakšno ležišče je pravo za vas.

Dobro je, če ima ponudnik dovolj veliko izbiro ležišč da lahko vsa ležišča preizkusite na enem mestu.

Če gre za bolj kompleksno ležišče, kot je npr. vodna postelja, preverite, da ima prodajalec vse sestavne dele vedno na zalogi in da ponuja poprodajne storitve.

Cena ležišča
Cena naj ne bo merilo pri izbiri ležišča. Velikokrat nam je za ležišče škoda denarja, vendar bi bilo včasih zelo dobro ležišču nameniti malo več denarja. Še posebej, če imamo težave z alergijami, s hrbtenico … Seveda ni treba kupiti najdražjega ležišča, kajti pri nekaterih ponudnikih boste plačali preveč za tisto kar dobite. Preverite, kaj dobite za vaš denar, nato pa preverite ponudbo še pri drugih ponudnikih, za kakšno ceno bi dobili podoben izdelek.

Potrebujete več nasvetov? Preberite tudi: Več nasvetov pri izbiri ležišča