Lezišča iz lateksa

lezisce_iz_lateksa

Ležišča iz lateksa so cenjena predvsem zato, ker so naravnega izvora. Sicer ponudniki ležišč zavajajo z besedami »100% lateks«, saj ležišča iz lateksa niso povsem naravna, kot bi iz teh besed lahko sklepali.

Lateks pridobivajo iz dreves kavčukovca. Za izdelavo ležišč se uporablja material, ki vsebuje nekje od 20 % do 80 % naravnih surovin, ostalo pa so umetni materiali. Pri nas zelo malo ponudnikov ponuja lateks, ki vsebuje 80 % naravnih surovin.

Ležišča iz lateksa so sicer zelo udobna in prilagodljiva, imajo pa nekaj pomanjkljivosti.
Ležišče je obdano s plastjo, ki ne diha. Prav zato imajo vsa ležišča iz lateksa narejene luknje, da telo na ležišču bolje diha, še vedno pa je zračenje slabše kot pri npr. hladno valjani peni. Zaradi tega, se lateks ležišča za ljudi, ki imajo težave s potenjem, ne priporočajo.
S pomočjo lukenj, ki so različnih velikosti in so različno oddaljene ena od druge, proizvajalci naredijo ležišča iz lateksa eno ali več conska.
Ležišča iz lateksa imajo krajšo življenjsko dobo, saj se lateks z leti začne drobiti.

Po Evropi so ležišča iz lateksa vedno manj popularna, saj jih je nadomestila hladno valjana pena, ki nudi enako udobje a boljšo zračnost, več možnosti obdelave …