Ležišča iz pene

lezisce_iz_pene

Ležišča iz pene so vse bolj popularna. Dolgo časa so penasta ležišča veljala za cenena. To je bilo najbrž zaradi uporabe nekvalitetnih poliuretanskih pen, ki pa jih nekateri na žalost uporabljajo še danes.

Poznamo nekaj različnih vrst pene:

Poliuretanska penanajcenejša pena tako za izdelavo, kot tudi predelavo. Kvalitetnejši proizvajalci ležišč se je izogibajo, nekateri pa jo na žalost še vedno uporabljajo. Ponavadi so to ležišča nižjega cenovnega razreda. Namesto izraza »poliuretanska pena« prodajalci ponavadi uporabijo različna marketinška imena, ki s peno nimajo veliko skupnega.
Taka ležišča so na začetku ponavadi zelo kompaktna, nato pa hitro izgubijo to svojo kompaktnost in se na nekaterih mestih tudi po nekaj centimetrov nižja kot na začetku.
Prav tako niso najboljša kar se tiče zračnosti.

Hladno valjana pena – od vseh pen najbolj zračna, saj je sestavljena iz odprtih celic in je najbolj elastična. Življenjska doba take pene je veliko daljša kot pri poliuretanski peni. Zato je pri ponudnikih kvalitetnejših ležišč najbolj popularna.
Na voljo je v različnih trdotah, s tem pa dobimo različna ležišča. Proizvajalci imajo različne metode, za pridobivanje več-conskih ležišč. Najbolj razširjena je ta, da v predelu ramen in bokov naredijo večje, globje utore, v ledvenem predelu pa manjše, tako da je v tem predelu ležišče trše. Obstajajo tudi ležišča, kjer proizvajalci različne trdote con postavijo glede na mere vašega telesa.

Več o ležiščih po meri.

Spominska pena – je material, ki je na otip zelo prijeten. Pod vplivom toplote postane material zelo elastičen, tako da se tam, kjer ležimo, ležišče lepo prilagodi našemu telesu. Ležišče, ki bi bilo samo iz spominske pene, ne bi bilo primerno za spanje, saj bi bilo premehko, telo pa ne bi bilo dovolj dobro podprto. Zaradi tega se spominska pena uporablja zgolj kot zgornji sloj ležišča, za spodnji sloj, ki daje podporo telesu pa se uporablja hladno valjana pena, vzmeti, ipd.
Ležišče iz spominske pene slabše diha kot ležišče iz hladno valjane pene, tako da za ljudi, ki imajo težave s potenjem ni priporočljivo.
Pri takem ležišču je treba biti tudi pozoren, da spominska pena ni pretrda. Če je pena pretrda, pri obračanju ponoči traja kar nekaj časa, da se ležišče spet prilagodi novem položaju uporabnika.