Postiljanje postelje za boljši spanec

Postiljanje postelje za boljši spanec

Če slabo spite, za to, da se ponoči ne morete spočiti morda ni kriv stres, staro ležišče ali vzglavnik … Za dober spanec je včasih dovolj že samo redno in temeljito pospravljanje spalnice.

Za slabo spanje je ponavadi glavni vzrok staro in obrabljeno ležišče. Če vaše ležišče ni starejše od sedmih let in vaše življenje ni ekstremno stresno, pa se vzrok za slab spanec lahko skriva popolnoma drugje.

Ameriška raziskava med 1.500 ljudmi, starimi med 25 in 55 let, je pokazala, da ljudje, ki spijo v pospravljeni in čisti spalnici, spijo veliko bolje, kot tisti, ki niso tako urejeni.

postiljanje_dekle

  • Sedem od desetih sodelujočih svojo posteljo postilja vsak dan. Izmed teh, jih 19 % večino noči spi zelo dobro.
  • Devet od desetih sodelujočih je ocenilo, da sta za dobro spanje bolj pomembna kvalitetno in udobno ležišče in vzglavnik, kot pa udobna posteljnina.
  • Trem četrtinam sodelujočih se zdi za dobro spanje enako pomembno, da je spalnica nekoliko hladnejša, prezračena, temna, tiha in čista.
  •  Šest od desetih sodelujočih posteljo preoblači enkrat na teden.
  • Trije od štirih sodelujočih se veliko bolje naspijo, ko je postelja preoblečena v sveže oprano posteljnino.

Raziskava je tudi pokazala, da imajo tisti, ki postiljajo svojo posteljo in spijo v na novo preoblečeni posteljnini ter prezračeni spalnici, kvalitetnejši in daljši spanec.