Več nasvetov pri izbiri ležišča

  • Ležišče mora zagotavljati preventivo pred težavami s hrbtenico. Prav tako mora ležišče preprečevati bolečine v sklepih, hkrati pa mora sproščati napetosti iz celega telesa. Zato pri nakupu pazite, da je ležišče dovolj prilagodljivo, tako da omogoča kar najboljše prilagajanje vašemu telesu.
  • Ležišče mora razbremeniti telo v težjih predelih, se pravi na mestih, kjer je obremenitev večja (rame, boki) in podpreti telo v predelih, kjer je to potrebno, npr. v ledvenem predelu.
  • Ležišče mora biti kar se da zračno, saj s tem zagotavljamo optimalno uravnavanje vlage in toplote. Ležišče se tako sproti suši, kar pomeni, da se bo v takem ležišču nabiralo manj pršic, saj le-te potrebujejo vlažno življenjsko okolje.

nasveti_hrbtenica

  • Število ljudi z raznimi alergijami, se iz leta v leto povečuje. Ležišče je namreč prostor, kjer se zaradi toplote, vlage in hrane zadržuje ogromno pršic. Same pršice niso problematične, problematični pa so njihovi iztrebki. Zato je priporočljivo izbrati ležišče, ki ima prevleko antialergijsko obdelano, tako da ležišče ne prepušča pršic.
  • Ležišče naj bo narejeno iz materialov, prijaznih do človeka. Veliko je namreč izdelkov, predvsem tistih nižjega cenovnega razreda, ki prihajajo iz Kitajske in podobnih držav, ki vsebujejo sestavine, ki so lahko za človeka škodljive. Zato so certifikati, kot so »Oeko Tex standard 100, klasa 1« in »HygCen« zelo dobrodošli.

nasveti_otroci

  • Preverite, kakšna je garancija na ležišče. Nekateri ponudniki ležišč ponujajo tudi garancijo 15 let in več, čeprav vemo, da je ležišče priporočljivo menjati na približno 7 let. Pogosto je pri teh garancijah z majhnimi črkami navedeno, da garancija velja samo za del ležišča, npr. za prevleko, ne pa za celotno ležišče. Ali pa, da garancija ne velja, če npr. uporabljate letveno dno katerega drugega proizvajalca ipd. Pred nakupom je te stvari dobro preveriti.
  • Pri poplavi različnih ležišč na trgu je možno, da vam ležišče, ki ste ga kupili, vseeno ne bo odgovarjalo. V trgovini se nam lahko ležišče zdi super, doma pa po nekaj nočeh ugotovimo, da temu ni tako. Veliko ponudnikov ležišč ima zato garancijo, da lahko posteljo v določenem času, običajno v mesecu ali dveh, vrnemo, če nam ne ustreza. Vseeno se o tem raje dodatno pozanimajte pri ponudniku ležišč.
  • Včasih pride prav, da ima ponudnik ležišč v programu tudi posteljne okvirje in letvena dna, da vam jih ni treba iskati drugje. Tako lahko celoten nakup opravimo na enem mestu.